top of page

FIZIOTERAPIA

              Rolul real al fizioterapiei este acela de adjuvant pretios al recuperarii, cuprinzand tehnici deloc de neglijat. Totodata, nu trebuie cazut in extrema de a o considera cea mai importanta metoda de recuperare, mentalitate perpetuata in multe cabinete din Romania. Fizioterapia include ansamblul aplicatiilor terapeutice avand la baza utilizarea agentilor fizici. Includem aici undele magnetice, undele mecanice, crio-termoterapia, dar mai ales curentii electrici, la care ne vom referi in cele ce urmeaza.
Fizioterapia utilizand Curentii electrici​​​​​​​​​​​

         Asa cum stim, nervii si muschii sunt niste tesuturi excitabile. Functioneaza pe baza unor curenti electrici produsi de distributia variabila a ionilor din interiorul si exteriorul celulei (sodiu, potasiu, calciu sau magneziu), sub actiunea unor semnale chimice (de exemplu acetilcolina). Bineinteles, sunt sensibili si la actiunea curentilor exteriori organismului, fapt ce poate fi exploatat in scop terapeutic. Putem imparti curentii electrici terapeutici in doua clase mari, si anume curent continuu si curenti variabili.​

Fizioterapia utilizand Curentul continuu​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
          Fizioterapia utilizand Curentul continuu, numit si curent galvanic, curentul continuu este un curent a carui intensitate este intotdeauna constanta. Efectele sale directe asupra organismului sunt termice si analgetice la polul pozitiv si de hiperexcitabilitate la polul negativ. Astazi, curentul galvanic este folosit mai ales pentru ionizari medicamentoase (ionoforeza), reusindu-se introducerea unor substante farmacologic active in zona pe care dorim sa o tratam. Sub influenta curentului electric, ionii pozitivi din zona unde sunt plasati electrozii vor fi atrasi spre electrodul negativ (catod), pe cand cei negativi vor fi atrasi spre electrodul pozitiv (anod). Daca la unul dintre electrozi plasam o compresa imbibata cu o solutie ai caror ioni activiau aceeasi sarcina ca electrodul, ionii activi ai substantei vor patrunde prin piele sub actiunea sarcinilor din tesut atrase de catre electrod.
Pot fi folosite substante analgetice – antiinflamatoare, fibrolitice, vasodilatatoare, miorelaxante, antiedematoase etc. –, in functie de efectul pe care il urmarim. Efectele neplacute ale ionizarii (arsurile) pot fi prevenite folosind electrozi de aceeasi marime, fara contact direct cu pielea, si prin umidifierea uniforma a mansoanelor pentru electrozi. Baile galvanice bi- sau cvadri- celulare sunt o alta aplicatie interesanta a curentului continuu. Acestea presupun posibilitatea imersiei membrelor superioare si/sau inferioare in cuve pline cu apa, conectate la un generator de curent continuu. In felul acesta, intregul organism poate beneficia de pe urma acestui tip de curent.

Fizioterapia utilizand Curentii variabili​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
Distingem mai multe tipuri de astfel de curenti, in functie de frecventa lor:
_ curenti de joasa frecventa (< 1.000 Hz). In functie de forma curentului, pot avea proprietati excitomotorii (curenti rectangulari, exponentiali, faradici) si analgetice (diadinamici, TENS) importante.
_ curenti de frecventa medie (1.000-10.000 Hz). Pot avea efecte excitomotorii (mai slabe decat cele ale curentilor de joasa frecventa) si analgetice (curenti interferentiali).
_ curenti de inalta frecventa (> 100.000 Hz). Cunoscuti sub numele de unde scurte pulsate sau continue si microunde, exercita efecte termice la suprafata sau in profunzime.
Aplicatii terapeutice.
Curentii variabili prezinta, in functie de caracteristicile lor si de modul de aplicare, efecte analgetice sau excitomotorii.

bottom of page