top of page

Terapia cu pietre de jad

Jadul este un tip de mineral natural cu o istorie indelungata in China caci mineralele sunt cea mai caracteristica componenta a medicinei traditionale chineze. Practicienii medicinei traditionale chineze cred ca jadul te poate proteja impotriva relelor, te mentine tanar si frumos si te calmeaza. Jadul aduce bucurie si longevitate daca e purtat des sau folosit.
Aproape toate celelalte produse existente pe piata sunt realizate din pulbere de jad, din praf de jad, de acolo si culoarea uniforma a asa-ziselor "pietre de jad".
Solicitati asadar certificat de autenticitate al pietrelor de jad atunci cand doriti sa achizitionati produse cu jad.
Cateva sfaturi pentru a depista piatra de jad cruda si a deosebi piatra reala de sferele formate din pulbere sau praf de jad, in amestec cu ceramica :
   - piatra este extrem de rece atunci cand aparatul nu functioneaza
   - atunci cand este incalzita, are "autonomie" : mentine temperatura mai mult timp fara a fi necesara o sursa de incalzire electrica
   -  piatra prezinta asa-zise "imperfectiuni" : veti putea vedea nervuri, vinisoare de culoare distincte, structura, veti observa o consistenta laptoasa a pietrei la interior, culoarea nu este uniforma, chiar si diverse nuante in aceeasi piatra
   - solicitati certificat de autenticitate al pietrelor, intrebati despre provenienta pietrei de jad
   - nu exista jad in Coreea de SUD! Nu exista jad corean, asa cum se vehiculeaza in lipsa unor informatii consistente despre jad.
Jadul este inconjurat de mit. Datorita frumusetii sale aparte si multitudinilor de forme si culori, jadul a exercitat o atractie deosebita asupra umanitatii de mii de ani.
Fascinatia pentru jad
Aceasta piatra, cu un luciu discret, dar laptos, care apare de cele mai multe ori in nuante deosebite de verde, dar si alb, gri, galben, portocaliu si tonuri delicate de violet, a fost cunoscuta omului de peste 7000 de ani. Acum mai bine de 5000 de ani, jadul era cunoscut in China drept “yu” sau “piatra regala”. In istoria culturii si artei marelui Imperiu Chinezesc, jadul a avut intotdeauna o semnificatie speciala, comparabila cu aceea a aurului si a diamantelor in Vest.
China folosea jadul nu doar pentru obiecte de arta si figuri de cult, ci si pentru crearea de “costume funerare din jad” pentru cei mai inalti membri ai familiei imperiale.
Astazi, jadul este in continuare vazut ca un simbol al binelui, frumusetii si valorii. Daca faci o vizita la piata de jad din Hong Kong sau din Rangoon sau poate la una din licitatiile de jad din Hong Kong organizate de Christie’s, iti poti usor da seama de importanta acestei pietre semipretioase pentru locuitorii Asiei.
Atat jadeitul cat si nefritul prezinta venisoare de culoare, pete si fasii la interior, desi acestea nu sunt intotdeauna privite drept defecte. Din contra, multe dintre aceste “modele” sunt considerate extrem de valoroase.
Calitatile pietrei de jad
1. Sanatate curata / Compozitia sa chimica
Conform masuratorilor stiintifice moderne, jadul in sine contine o arie larga de elemente (silicati de minerale) precum zinc, fier, cupru, magneziu, cobalt, selenium, titan, calciu, potasiu, sodiu etc. Efectele sale extraordinare au fost recunoscute pe arie larga. In termeni farmacologici, mineralele naturale pot complementa si absoarbe elementele de care ai nevoie sau elibera pe cele in exces, mentinandu-te sanatos daca le porti pentru o perioada lunga de timp.
2. Inmagazineaza doua temperaturi
Piatra de jad are o particularitate deosebita: ea poate inmagazina atat caldura, cat si frigul (rece) la fel de bine. Astfel, piatra de jad poarta doua temperaturi si are o flexibilitate deosebita in tratamentele de sanatate pentru ca ea poate aduce corpului o sursa de caldura (ex. Tratand sindromul mainilor si picioarelor reci printr-o circulatie sangvina mult imbunatatita) sau poate trage din corp acea sursa de caldura (ex. inflamatiile, entorsele care sunt o sursa de caldura etc)
3. Un foarte bun conductor al razelor infrarosii
Aparatele de termomasaj utilizeaza piatra de jad deoarece aceasta faciliteaza transferul de raze infrarosii si efectul de rezonanta cu corpul nostru.
4. Are o vibratie blanda, este ideala pentru relaxare si impotriva insomniilor.
Piatra de jad este cea mai prietenoasa piatra semipretioasa cu corpul uman.
De mii de ani, piatra de jad este folosita in China pentru sanatate si longevitate. Din vechime, piatra de jad a fost considerata piatra protectiei, avand abilitatea de a balansa Yn si Yang.
Terapia cu pietre de jad si infrarosii combina principii binecunoscute de, precum acupresiune, presopunctura, reflexoterapie, moxibustie, masaj.
"Istoria masajului chinezesc ne invata ca practicarea lui, veche de cel putin 5000 de ani (ca si Medicina Traditionala Chineza), a fost rafinata, sistematizata si perfectionata de-a lungul mileniilor. indelungata aplicare clinica a acestei metode de tratament, precum si documentatia stiintifica extraordinar de bo¬gata, adunata si pastrata in traditia medicala chinezeasca, ofera o imagine foarte limpede, care ne clarifica posibilele sale aplicatii, pre¬cum si eficienta de care da dovada.
Potrivit teoriei medicale chinezesti (MTC), sanatatea fiecarui individ este rezultatul echilibrului energetic intre Yin si Yang, intre energia vitala si sange, intre organe si viscere; acesta se obtine cu ajutorul siste¬mului de meridiane principale si secundare, care conecteaza interi¬orul de natura Yin, unde se gasesc organele si viscerele, cu exteriorul de natura Yang.
Sistemul de meridiane principale si secundare constituie reteaua energetica ce leaga diferitele parti ale corpului nostru, conform medicinei traditionale chineze.
Conform medicinei traditionale chineze, boala este deci un dezechilibru la nivelul energiei intre diferitele parti ale organismului nostru si/sau intre intregul organism si mediul inconjurator
Cauzele bolii sunt impartite in trei mari grupuri, conform triadei cer-om-pamant: cauze cosmice ale bolii, care apartin cerului (energii cosmopatogene: frig, vant, umiditate, care pot patrunde in organism), cauze psihice apartinand omului (mania, frica, tristetea, care alte¬reaza circulatia energetica a organismului), cauze de natura alimen¬tara, proprii pamantului (alimentatie insuficienta sau in exces, dez¬echilibrul gusturilor alimentelor etc). in cadrul patogeniei trebuie sa cuprindem si o alta categorie de cauze, ce nu pot fi definite nici ca interne, nici ca externe, ce cuprinde: traumatismele, cauzele con¬genitale, infectiile. De orice natura ar fi cauzele bolii, aceasta se ma¬nifesta de fiecare data ca un dezechilibru generalizat sau localizat intre Yin si Yang, intre energie si sange.
Masajul, actionand la nivelul suprafetei cutanate, este capabil sa trateze in mod direct zona afectata periferic (probleme musculare, ale ligamentelor, articulatorii sau la nivelul sistemului osos), dar, prin intermediul legaturilor existente intre piele, punctele de acupunctura si sistemul de meridiane, poate actiona si asupra organelor interne, reechilibrand astfel energia si sangele, Yin-ul si Yang-ul. in acest mod putem actiona de la periferie pentru a restabili echilibrul ener¬getic global al organismului. Aceste legaturi intre interior si exterior justifica o eventuala prescriere a masajului in cazul insomniei, cefaleei, neurasteniei, durerilor gastrice insotite de varsaturi, paraliziei osului iac, al colitei diareice, prescriere ce nu si-ar gasi altminteri o explicatie plauzibila.
Exista numeroase studii care confirma ceea ce am afirmat pana acum si care confirma eficienta medicinei traditionale chineze." (sursa: "Masajul chinezesc. TIpuri de masaj si terapii" de Lucio Sotte, Editura Antet, 2004)
"Americanii se afla doar pe locul 43 in lume din punct de vedere al duratei vietii. Acest lucru este complet nepotrivit cu prosperitatea lor. Intr-adevar acest popor este in miezul unei crize a sistemului medical, care face din ce in ce mai multa lume sa-si puna intrebari legate de industria sanatatii. De ce se cheltuiesc atatia bani anual pentru ingrjiri medicale? Cat de mult are de-a face sistemul medical cu sanatatea? Este acest sistem proactiv sau reactiv? Vindecarea eficienta trebuie sa vizeze cauza unei boli si sa o inlature sau sa inlature doar simptomele?
Sistemul chinez de ingrijire naturala a sanatatii este deosebit prin faptul ca e natural, preventiv, cauta radacinile problemelor, este holistic si se bazeaza pe increderea in sine. "
Secretul Medicinei Chineze, AUTOR: Henry B. Lin, Editura Polirom
Pentru a putea oferi un tablou complet al indicatiilor masajului chinezesc, va oferim o lista de maladii pentru care este indicat; ele vor fi impartite in: patologii medicale, chirurgicale, obstetrico-ginecologice, pediatrice, oftalmologice si otorinolaringologice.
Patologii medicale:
cefalee -ameteli
neurastenie
raceli sau boli cauzate de acestea
stari de somnolenta sau somn in exces
dureri gastrice
ptoza gastrica
hipertensiune
sindroame ale depresiei -diabet -diaree
constipatie -enurezis
polutii nocturne
incontinenta
hernie
obezitate
Patologii de interes chirurgical:
dureri lombare acute sau cronice
dureri intercostale
dureri cervicale
periartrita scapulo-humerata
afectiuni ale vertebrelor cervicale -reumatism
spondiloza si spondilita
entorse la nivelul articulatiilor -contuzii
hemiplegie si/sau hemipareza
paralizie faciala
urmari ale fracturilor
sechele ale traumatismelor craniene
urmari ale contuziilor
Maladii ginecologice:
dureri menstruale
lipsa menstruatiei (amenoree)
leucoree
menstruatii neregulate
sindroame ale menopauzei
mastita
sterilitate
Maladii pediatrice:
Varsaturi
tuse convulsiva
malnutritie
dizenterie
diaree
enurezis
subdezvoltare fizica si/sau psihica
Patologii de interes oftalmologie si otorinolahngobgic:
forme usoare de miopie
tiuitul urechilor (acufene) -urcior
conjunctivita
(sursa: "Masajul chinezesc. TIpuri de masaj si terapii" de Lucio Sotte, Editura Antet, 2004)

 

bottom of page